21 Ekim 2013 Pazartesi

Kent ve barınma hakkı eğitimi toplantıları başladı

İstanbul Kent ve Barınma Hakkı Meclisi’nin, kent ve barınma hakkı toplantı dizileri başladı.


İstanbul Kent ve Barınma Hakkı Meclisi, kent ve barınma hakkı toplantı dizilerine 20 Ekim Pazar günü başladı. İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Konferans Salonu’nda gerçekleşen ilk toplantı, eğitimciliğini Cihan Uzunçarşılı Baysal’ın yaptığı, “Neo-Liberal Kent ve Kent Hakkı” oldu.
Sunumuna “neo-liberal kent” yapısını anlatarak başlayan Cihan Uzunçarşılı Baysal, meta üretilen bir mekan olmanın ötesinde kendisi bir meta haline gelmiş kentlerin, neo-liberalizmin ihtiyaçları doğrultusunda iktidar-sermaye eliyle nasıl şekillendirilmeye çalışıldığını Türkiye’nin ve dünyanın pek çok kentinde örneklerle aktardı. AKP’nin kent politikalarının yaslandığı neo-liberal kent anlayışının TOKİ eliyle yarattığı yıkım süreci,  İstanbul Ayazma, Tokludede, Sulukule, Ankara Dikmen, İzmir Kadifekale, Diyarbakır sur dibi mahalleleri gibi kentsel dönüşüm örnekleriyle anlatıldı.
Eğitimin ikinci kısmı “kent hakkı” başlığına ayrılmıştı. Uzunçarşılı Baysal, bu bölümde Türkiye ve dünyada yaşanabilir konut hakkı daha genelde de kent hakkı talebinin öne çıktığı mücadele örneklerinden bahsetti. Barınma, konut hakkı talebinin başarılı olma imkanını kent hakkı daha genelde de diğer hak mücadeleleri ile yan yana gelmeyi başarabilmiş durumlar olarak tarif eden Baysal, Ankara Dikmen Vadisi mücadelesini başarılı bir örnek olarak verdi.
Sunumun ardından yapılan soru-cevap bölümünde kentsel dönüşümün yaşandığı mahallelerden gelen katılımcılar mücadele deneyimlerini paylaştılar.
İstanbul Kent ve Barınma Hakkı Meclisi’nin eğitim toplantıları aylık olarak devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder