9 Ekim 2013 Çarşamba

Afet Yasası İptal Edilsin İmza Kampanyası




İmza kampanyasının Change.org'deki adresine gitmek için tıklayın

TC Anayasa Mahkemesi Sayın Başkanlığı
Ankara

Toplumsal mutabakat aranmadan yürürlüğe konulan yasalar eliyle gerçekleştirilen kentsel dönüşüm/ yenileme projeleri, toplumsal ihtiyaç ve talepler gözetilmeden dayatılan ve başta konut hakkı olmak üzere pek çok insan hakkı ihlâli ile mağduriyetini barındıran, salt ekonomik getiriye odaklandıklarından da kamu yararını yok sayan rant projeleridir.

Alt gelir grupları ve emekçi mahallelerine ödenemeyecek koşullarda lüks projeler dayatarak mülksüzleştirme, yoksunlaştırma, yoksullaştırma projelerine dönüşen bu uygulamalar, zorla tahliyelere yol açmakta, mahalle ağlarını ve komşuluk ilişkilerini darmadağın ederek sosyal mağduriyet ve psikolojik travmalara sebep olmakta, mahalleyi ve kültürünü yok etmekte ve kentleri sosyo-mekânsal olarak ayrıştırıp tehlikeli kentler inşa etmektedirler.

İnsanca, güvenilir, sağlıklı, kimlikli mekanlarda barınma hakkımızın ihlalinin önünü açan, dahası, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere de aykırı olan ve yaşam alanları yok edilmek istenen mahalleler olarak bizlerin de ilk andan itibaren karşı çıktığımız16 Mayıs 2012 tarihli  6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme uygulamalarında deneyimlenen bu hak ihlalleri ve mağduriyetlerin katlanacağından endişeliyiz.

Sağlıklı bir çevrede yaşama ve Konut Hakkı, Anayasamızın 56. ve 57. Maddeleri ve ayrıca 90. Maddesi doğrultusunda bağlı bulunduğumuz uluslararası insan hakları mekanizmalarının ilgili maddeleri tarafından güvence altına alınmış temel bir haktır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2003 senesinde onayladığı BM-Ekonomik Sosyal Kültürel Haklar Sözleşmesi (1966) 11. Maddesi Barınma Hakkını mülkiyetten bağımsız temel bir insan hakkı olarak yorumlar. Bu Maddeye atfen ilgili Komite tarafından yazılan 4 Numaralı Genel Yorum (1991) insan onuruna yaraşan Yaşamaya Elverişli Konut Hakkı’nı detaylandırır. 7 Numaralı Genel Yorum (1997) ise Zorla Tahliyeler üzerinedir ve kişi, aile ve/ya toplulukların rızaları dışında evlerinden ve mahallelerinden zorla çıkartılmalarını ‘’ilk görüşte insan hakkı ihlali’’ kabul eder.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Konut Hakkı Raportörlüğü’nün zorla tahliye ve yeniden iskânla ilgili çeşitli raporlarında da vurgulandığı üzere, hükümetler, kentsel proje ve uygulamalarını, Komite’nin 4 ve 7 No’lu Genel Yorumlarını gözeterek ve yerleşik toplulukları zorla tahliye etmeden gerçekleştirmekle yükümlüdürler.

Nitekim BM İnsan Hakları Komitesi’nin Bulgaristan hakkındaki 2073/2011 sayılı, 30 Ekim 2012 tarihli kararı önemli bir örnek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 24 Nisan 2012 tarihli Yordanova ve Diğerleri Bulgaristan’a Karşı kararı da tarihi nitelikte bir emsal karardır.

Ayrıca, bağlı bulunduğumuz tüm uluslararası insan hakları sözleşmeleri ve antlaşmaları çerçevesinde, yasalar insan haklarını geliştirici yönde olmalı, hakları geriye götürmemelidirler; oysa ihlallerle malul 6306 sayılı Yasa, Barınma / Konut Hakkı’ndan geriye gidiştir.

Mevcut hukuksuzluğun giderilmesi amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 27 Temmuz 2012 tarihinde ( Esas Sayısı: 2012/87) Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, 6306 sayılı Yasa’nın iptali istemiyle dava açmış; Mahkeme,  20 Eylül ve 8 Kasım 2012 tarihli oturumlarında konuyu görüşmüş ancak sonuçlandırmamıştır.  

Sonuç Olarak:
Aşağıda imzaları olan bizler:

Her bir maddesi, Anayasamızın ilgili maddelerini, bağlı bulunduğumuz Uluslararası Barınma/ Konut Hakkı mekanizmalarını ve ayrıca sosyal devlet ilkeleri ve hakkaniyet ölçütlerini açıkça ihlal eden 6306 sayılı yasanın iptaline yönelik CHP başvurusunu bir an önce sonuçlandırmanızı ve ihlaller yasasını iptal etmenizi  saygıyla talep ediyor, 

Yasa’nın iptali ile telafisi mümkün olmayacak hukuksuzluğu, en başta, konut ve mülkiyet hakkı ihlal ve mağduriyetleri olmak üzere uluslararası insan hakları mekanizmalarının ihlallerini ve ayrıca sebep olunacak toplumsal maliyetleri ve rahatsızlıkları önleyeceğinize inanıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder