3 Ekim 2013 Perşembe

Bir "İstanbul Hayali" Belgeseli Gösterimde

"İSTANBUL HAYALİ" belgesel filmi  VII. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali'nde özel gösterimde.

6 Ekim 2013, 18.00; Galata Derneği (Karaköy, Galata Kulesi Sokağı No 21 Beyoğlu/İstanbul)

7 Ekim 2013, 18.00; Nazım Hikmet Kültür Merkezi (Yılmaz Güney Salonu Bahariye Ali Suavi (Sanatçılar) sokağı Kadıköy/İstanbul) 

Filmin Özeti

Film, Türkiye'nin ilk şehir plancısı olarak anılan, Gezi Parkı'nın, Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı´nın, Bağdat Caddesi'nin mimarı Aron Angel´in(1916-2010) ilginç yaşamı çerçevesinde Türkiye´nin kentleşme tecrübesini gözler önüne seriyor.

Filmde ünlü şehir plancıları ve mimarlar (İlhan Tekeli, Tarık Şengül, Cana Bilsel, David Harvey, Pierre Pinon) Türkiye'de kentlerde, özellikle de İstanbul'da olan biteni değerlendiriyorlar.

Türkiye'nin kentleşme tecrübesi erken cumhuriyet döneminden günümüze kadar değişik safhalardan geçti; 1923'den 1950'ye kadar ulus devletin kentleşmesi, 1950'lerden 1980'e kadar emeğin kentleşmesi ve 1980'lerden günümüze kadar süren sermayenin kentleşmesi. Artık, bütün bu süreçleri anlamaya çalışarak , huzurlu, stressiz başka türlü bir kent hayalini kurma ve yaratma zamanı gelmiştir...

Filmin 60 dakikalık versiyonu VI. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali (2. lik ödülü) "Elinde Proje Var" adı ile gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder