26 Kasım 2013 Salı

Kentsel dönüşüme ırkçı savunma

Gaziosmanpaşa’da ‘riskli alan’ ilan edilen bölge, önce hak sahiplerine satılacağı söylenerek yıkıldı, ardından da satış dışa açıldı. Bu durumu soranlara belediyenin yanıtı ise ‘Ermeniye, Yunanlılara, İsraillilere satmıyoruz’ oldu


Radikal’den Elif İnce’nin haberine göre Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin ‘gecekondu dönüşüm’ projesi kapsamında yaklaşık 2500 kişinin yaşadığı Sarıgöl’de (Şen Mahalle) 600 bina boşaltılmış ve yıkılmıştı. Olağanüstü gündem toplantısıyla toplanan Gaziosmanpaşa Belediyesi Meclisi, ‘gecekondu dönüşüm projesi’ kapsamında inşaatı devam eden konutların ‘yalnızca ilçe vatandaşlarına satılması’ şartını iptal ederek satışı herkese açma kararı aldı. Meclis gündeminde, ilçe genelinde açılan satışlarda şu ana kadar 725 konuttan yalnızca 191’inin satıldığı belirtildi. Satışın ilçe dışına açılması kararı, toplantıyı izleyen vatandaşların tepkileri ve CHP’li üyelerin ret oyuna rağmen oy çokluğuyla geçirildi.

Belediye meclisinde yaptığı konuşmada Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Özkan, bu satışın normal bir şey olduğunu iddia ederek “Dışarıya öyle bir yansıtıyorlar ki sanki Ermenilere, Yunanlara, İsraillilere satıyoruz” dedi. Özkan’ın sözlerinin insan haklarına saldırı olduğunu vurgulayan seslerin salonda yükselmesi üzerine bir başka meclis üyesi kalkarak bu konuşmanın toplantı tutanaklarından silinmesini istedi. Satış kararı gibi konuşmanın tutanaktan silinmesi kararı da oy çokluğuyla kabul edildi.


İstanbul Kent ve Barınma Hakkı Meclisi’nin yayımladığı meclis konuşması için vieoya tıklayınız:




Kaynak: sendika.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder